FACEBOOK-SENSUR

Verdens største mediehus, Facebook, er blitt lovens vokter. Bare i Norge er det 3,3 millioner Facebook-brukere. I verden over 1 milliard. Er det en oppgave Facebook kan takle?

Nå er EU kommet med lovgivning mot såkalt ”hatespeech” som krever at Facebook, Twitter, Youtube, Microsoft skal fjerne upassende innhold innen 24 timer.

 

Les mer om loven her: http://www.reuters.com/article/us-eu-facebook-twitter-hatecrime-idUSKCN0YM0VJ

 

Skal EU og sosiale plattformer bestemme hva som er upassende?

Hvem skal definere hva som er krenkende i en verden full av konflikt?

 

Vi er blitt vitne til en massakre på homofile i Orlando. Drapsmannen, og mange med ham, blir krenket av at andre får leve ut sin seksuelle legning. Skal Facebook ta hensyn til de homofile eller til de som tolker religionskritikk og støtte til homofile som hatefulle ytringer?

 

Religiøse grupper blir krenket av veldig mye. Skal Facebook bestemme hva som er kultur- og religionskritikk og hva som er hatefulle ytringer? Er det mulig å gi sosiale medier et slikt ansvar?

Vi lever i en tid der terrororganisasjoner som IS bruker sosiale medier svært profesjonelt for å lokke sårbare, unge mennesker til radikalisering og voldsforherligelse. Allikevel er det ikke sikkert at Facebook og andre sosiale plattformer skal ta stilling til alt innhold. Noen ganger er det enkelt å trekke en linje. Når IS holder på med sine videoer er det ingen tvil. På den andre siden kan denne nye loven og kravet om fjerning innen 24 timer bidra til at store pressgrupper innen konservative, religiøse miljøer kan få ytringer og ”poster” fjernet som ikke burde bli fjernet. Innhold som av moderne mennesker oppfattes som kultur-og religionskritikk, oppfattes av andre som hatefullt, og det er ikke Facebook sin oppgave å vurdere.

 

Amerikanske tilstander?

 

Slik loven er formulert må Facebook være føre-var og fjerne mer enn de selv kunne ønske for ikke å bli saksøkt. I kjølvannet av den nye loven fra EU, kommer advokater til å tjene seg rike på aktører som vil saksøke de sosiale plattformene for ikke å ha fjernet hatefullt og krenkende innhold innen 24 timer. Da skal det avgjøres i rettssaler rundt omkring i verden hvordan “hatefullt og krenkende” skal tolkes.

 

Kunstneren Thomas Knarvik ble fjernet fra Facebook fordi han fornærmet en rekke samfunnsdebattanter og politikere med nok så grove satiriske tegninger i typisk Charlie Hebdo-tradisjon, der han illustrerer det han mener er hyklerisk eller dobbeltmoralsk i spesielt den religiøse debatten. Det som skjer er at Facebook får inn en storm av klager og innrapporteringer fra de som mener seg krenket, og Facebook velger da å fjerne satiriske tegninger fordi noen mener de er hatefulle. Men igjen, er det Facebook sin oppgave?

 

Vi må som aktive brukere være svært bevisst på utviklingen. Samtidig som vi må sørge for at mobbing og trakassering av enkeltindivider må stoppes, må vi også støtte samfunnsdebattanter som står alene mot store grupperinger.

 

Facebook sensurerer ting vi i Norden synes er helt naturlig. Det kan være en mor som ammer, religionsskritiske innlegg, brystkreftbilder, politisk innhold eller harselering med religion.

Fra Facebook:

What does Facebook consider to be hate speech?

“Content that attacks people based on their actual or perceived race, ethnicity, national origin, religion, sex, gender, sexual orientation, disability or disease is not allowed. We do, however, allow clear attempts at humor or satire that might otherwise be considered a possible threat or attack. This includes content that many people may find to be in bad taste (ex: jokes, stand-up comedy, popular song lyrics, etc.).”