DE FLESTE BRYR SEG IKKE OM 77% AV MERKEVARER FORSVANT

Vi lever i en tid med polarisering, identitetspolitikk, internasjonale spenninger, populisme på begge sider av det politiske spekteret, ytre høyre og ytre venstre, gnissing mellom stormakter, protestbevegelser, flyktningekriser, miljø og klima. Vi klarer knapt å skille mellom «real and fake news, og nå Corona!

Vi skal ikke glemme at verden er blitt et bedre sted med en revolusjonerende utvikling spesielt siden 60-tallet til i dag, men uansett, har vi de siste få årene fått nye spenninger og fiendebilder.

I en slik atmosfære har Havas foretatt sin rapport «Meaningful Brands», en gjennomgang av 350 000 menneskers forhold til merkevarer på 31 markeder, i 22 bransjer, blant 1800 merkevarer, en øvelse Havas har gjort i over 10 år.

 

Hovedfunnene:

  • Hele 77% av globale merkevarer kunne forsvinne og ingen ville bry seg.
  • Merkevarer som oppfattes som meningsfulle gjør det bedre på børsen (134%)
  • Å handle er en politisk aktivitet for mange: 55% av forbrukerne tror at selskaper har en viktigere rolle enn regjeringer i å skape en bedre fremtid.
  • 90 % av forbrukerne forventer at merkevarer bidrar med nyttig innhold, men …
  • 58% av innholdet som lages av verdens 1800 ledende merkevarer oppfattes som dårlig, irrelevant og mislykkes i å levere meningsfull informasjon.

Ønske om mening og fellesskap

Vi ser nemlig at forbrukernes relasjon til merkevarer også har forandret seg, og er påvirket av politikk, miljøengasjement, ønsket om mening og fellesskap. Dette kan bli forsterket enda mer etter Corona. Rapporten viser at 55% av forbrukere mener at selskaper kan ha en viktigere rolle enn regjeringer for å skape en bedre fremtid. Overraskende 77% foretrekker å handle fra selskaper som deler deres verdier. I alle land forventer det store flertallet av forbrukere at merkevarer skal være aktivt involvert i å løse sosiale og miljøutfordringer.

 

MEN DET ER I REALITETEN SVAKE BÅND MELLOM FORBRUKERE OG MERKEVARER I DAG. 77 % SVARER AT DE IKKE HADDE BRYDD SEG OM NÆRMERE 80 % AV MERKEVARENE BLE BORTE.

 

84% mener at selskaper og merkevarer skal kommunisere ærlig om sin virksomhet og hensikt.

Hva kan vi trekke ut av dette? Merkevarer må ha en mening for å overleve. Det vil si at merkevarer må uttrykke noe i tillegg til produktet eller tjenesten, merkevarer må bevege seg inn på området der de bidrar til å bedre menneskers liv og spille en positiv rolle i samfunnet.

 

Jo yngre, jo mer forventes av en merkevare

Lofoten Islands

Undersøkelsen viser at jo mer meningsfull en merkevare blir oppfattet som, jo større salg og finansiell verdi.

 

Skap godt innhold

Forbrukere forventer at merkevarer skal stå for noe. Meningsfulle merkevarer adopterer en ekte aktivismestrategi for å overleve.

 

Det blir stadig viktigere å vise fordeler for både individ- og fellesskapsnivå. På det personlige plan kan godt innhold styrke en merkevare drastisk. Godt innhold kan gi gode businessresultater, men i dag er det mange merkevarer som svikter på den fronten. For å være meningsfull, må innhold være skreddersydd.

90% av forbrukere forventer at en merkevare skal bidra med innhold i form av erfaringer, løsninger, underholdning, historiefortelling og events. Samtidig lever vi i en verden med overflod av informasjon, der det globalt hvert eneste minutt sendes over 470 000 tweets, 4 millioner videoer ses på YouTube og det postes 50 000 bilder på Instagram.

 

Nærmere 60% av innhold som produseres av merkevarer er ikke meningsfullt for forbrukerne. Dette til tross for at godt innhold er svært viktig for lojalitet, valg, kjøp og gjenkjøp.

Innhold skal inspirere, underholde, utdanne, informere, hjelpe og belønne. I variert rekkefølge avhengig av bransje. For eksempel forventer forbrukere underholdning og inspirasjon fra medier, mens bilkjøpere ønsker inspirasjon, hjelp og informasjon. Motebransjen forventes å underholde, inspirere, informere og belønne. Mens helsesektoren forventes å informere og hjelpe.

Hva gir en merkevare mening?

Hva menes med «meningsfullt» i merkevarespråket? Det er hvordan en merkevare, tjeneste eller produkt fungerer/leverer, hva er deres rolle i samfunnet og for den kollektive interessen og hvordan kan det bedre folks liv?

 

41% svarer funksjonalitet: God kvalitet, oppfyller forventninger, er nyttig, sikker, god pris.

30% svarer personlige fordeler: Gjør livet enklere, gir ro, gjør meg gladere, gjør meg tilfreds, motiverer til nye ideer.

29% svarer felles fordeler: Transparent, etisk, mangfold, godt arbeidsmiljø, fordeler for lokal økonomi.

 

Et eksempel mange bruker er NFL spilleren Colin Kaepernick som ikke reiste seg da den amerikanske nasjonalsangen ble spilt, i protest mot politivold i USA. To år senere ble han brukt i Nike sin 30 års jubileumsannonser og Nikes online salg økte med 31 % i de fire kampanjedagene.

Det er 84% korrelasjon mellom en merkevares evne til å inspirere forbrukere til å gjøre verden til et bedre sted og de følelsene merket gir sine brukere.