Heddas 5 beste råd om bruk av influencere

–     Og noen fallgruver du kan unngå

Hedda Davidsen, kommunikasjonsrådgiver og spesialist innen sosiale medier. FOTO: Involve.

Bedrifters bruk av influencere har utvilsomt positive sider, men det finnes også fallgruver. Hedda Davidsen er Involves fremste ekspert på influenser-markedsføring. Hun kan hjelpe din bedrift med å finne frem til riktig ambassadør, og for den riktige anledningen.

 

Som Involves fremste våpendrager innen sosiale medier og influenser-markedsføring, fungerer Hedda også som et naturlig knutepunkt mellom bedrifter og influencere. Hedda har lang erfaring med denne formen for “matchmaking” og å identifisere riktige ambassadører. Hennes unike innsikt sikrer at samarbeidet mellom bedrift og influenser bærer frukter og er suksessfullt.

 

   Først og fremst er det viktig å poengtere at med influencer-markedsføring så er det ikke snakk om «one size fits all». Mange bedrifter ønsker kjente og kjære profiler til å fronte deres produkter, men en fallgruve her er at man da tenker på følgertall og fans fremfor samsvarende interesser og verdier, forteller Davidsen. 

 

Mange fallgruver

Velger du influencer kun basert på popularitet, er det ikke sikkert du oppnår de målene du ønsker, ifølge Davidsen. For jo større en influencer er – jo lavere er ofte engasjementet.

 

  Bredt nedslagsfelt er ikke nødvendigvis negativt. Er målet ditt bred rekkevidde kan det funke bra, men bred rekkevidde betyr ikke at du kan selge et hvilket som helst produkt.

 

  Erfaringsmessig ser vi at det er viktigere at influenceren har rett gruppe følgere enn at vedkommende følges av mange. Velger du en influencer med stort engasjement innenfor ditt felt får du en spisset målgruppe, der alle deler vedkommende interesse. Og da også dine interesser, utdyper Davidsen.

 

I villrede

Involve har et godt kontaktnettverk blant etablerte influencere, og når en forespørsel tikker inn fra en bedrift, starter Davidsen arbeidet med å kartlegge relevante ambassadører til det aktuelle prosjektet.

 

  Vi må huske at dette er fulltidsjobben for mange av de etablerte influencerne. De har sin egen merkevare, akkurat som kundene vi jobber med. Og i likhet med disse kundene, har influencerne egne tankesett og verdier som må matche med merkevaren de inngår samarbeid med. 

 

– Å kartlegge hvilke profiler som gagner mest til bedriftens profil og kampanjer er helt avgjørende, og akkurat her opplever vi at bedrifter er i villrede, og søker råd og veiledning fra oss, sier Davidsen.

Hedda sammen med kollega Stine Haugan Asp. FOTO: Involve Advertising.

Tillitsbasert dialog

Går det lang tid fra den første samtalen om samarbeid til partene blir enige om å inngå samarbeid?

 

   Igjen vil jeg poengtere at det ikke er «one size fits all». Det er individuelt fra prosjekt til prosjekt. I oppstartsfasen skal partene avstemme forventninger, diskutere samarbeidsform og rammene for prosjektet, sier Davidsen og utdyper;

 

   Seriøse og erfarne influencere har ofte konkrete tanker og ideer om hvordan de kan tilpasse sin egen profil i kampanjen, og da på en autentisk og troverdig måte. Tross alt har de lang erfaring med å skape godt og engasjerende innhold som treffer målgruppen.

 

Vinn-vinn for begge part

Så man skal la influnceren styre opp kampanjen slik vedkommende ønsker?

 

    Nei, det handler om at begge parter slipper til og utformer helheten. Det er avgjørende for sluttproduktet at man har hatt gode prosesser underveis, hvor virksomheten opplever å ha styring på hvordan merkevaren fremstår i kampanjen, mens ambassadøren føler at han eller hun har kreativ frihet og handlingsrom.

   Det er absolutt lov å ta seg litt betenkningstid underveis i prosessen for å kjenne på matchen. Jo grundigere runder man har, jo bedre blir den opplevde følelsen og sluttproduktet. Samtidig er det viktig at man har en åpen dialog om de økonomiske rammene. Da lander man trygt i en vinn-vinn situasjon for begge parter, avslutter Davidsen.

Heddas 5 råd

1. Avstem forventninger

Før og underveis i prosessen. Ha en klar tanke om ønskede grensesnitt og samarbeidsform.

2. Ha et tydelig konsept

Dette bidrar til effektiv dialog og at begge part har en forståelse av hva som skal gjøres og virkemidler som skal tas i bruk.

3. Velg influencer etter dens målgruppe, ikke etter profil

Relevante og autentiske ambassadører kan forsterke ditt ønskede image.

4. Planlegg helhetlig og strategisk

Kampanje og bruk av influencer skal bidra til å nå konkrete mål for bedriften, både kort- og langsiktige.

5. Forankring i merkevareplattformen

Kategorien influencer du samarbeider med kan forsterke bedriftens kjerneverdier og forretningsområder, og da skape en gjenkjennelseseffekt.

Fakta: En influencer, også kjent som som en påvirker, er en person som har makt eller posisjon til å påvirke sitt publikums holdninger, assosiasjoner, adferd og til slutt beslutninger. Dette skjer på grunn av personens autoritet, kunnskap, troverdighet eller interesse eller engasjement innenfor gitte saksområder, tjenester og produkter. Dyktige influencere innehar ofte dybdekunnskap om en eller flere temaer, og mange fordyper seg ekstra innenfor spesifikke nisjer. Personen vil i mange anledninger inngå formelle samarbeid med bedrifter eller organisasjoner, og på denne måten sørge for å forsterke en mening eller fremme produkter og tjenester.

Trenger du hjelp med influencer-markedsføring? Les mer om hva vi tilbyr her   Ta også direkte kontakt: Hedda Davidsen, rådgiver; Hedda.davidsen@involve.no Chris Kirkemo, byråleder; Chris.kirkemo@involve.no
FOTO: Involve Advertising.