Når det er snakk om ribbe, er det en ting som går igjen: “Hvordan gjør jeg den perfekt og hvordan får jeg svoren sprø?
Om det er noen som vet hvordan den perfekte ribben skal lages, er det Matthias og Hans-Kristian i Flying Culinary Circus, verdens første omreisende kokkegruppe. Etter å ha besøkt 65 land, kokkelert og underholdt kjendiser og kongelige, og samlet 300 000 timer med inspirasjon, har de utviklet, designet og produsert testvinnere blant griller og tilbehør, med suksess i hele Norden.
Ikke bare lager de den perfekte ribben, de skal også vise oss hvordan du kan gjøre det på grillen. Utendørs!
“Vintergrilling er undervurdert.” Det handler om å legge noe godt på grillen, og la det være der i god tid, så kan du pusle med alt annet i mellomtiden. Bare pass på at du har kontroll på temperaturen, og at du ikke åpner lokket hele tiden, og mister varme.”
Mathias Herseth Spieler
Eier, kokk og matfaglig konsulent i Flying Culinary Circus
Flying Culinary Circus sin oppskrift på den perfekte grillribben
Her kan du ta utgangspunkt i en 1,5 kg ribbe
1 – Gni godt med salt og pepper på ribben som har ferdig rutet svor. La den stå minimum 24 timer i kjøleskap, men har du anledning anbefaler vi 2-3 dager.
2 – Ha ribben i en ildfast form med en halv liter vann i. Dekk med lokk og plasser den på grillen på direkte varme på 220-240 grader i 60 minutter.
3 – Legg en liten klump av aluminiumsfolie under midten av ribben slik at fettet kan renne ned på alle kanter.
4 – Grill videre på 180-200 grader til ribba har kjernetemperatur på 85 grader (ca 1 time).
5 – Skru opp temperaturen til 240-250 grader og stek videre til svoren har blitt gyllenbrun og sprø.
6 – Ta ribba av grillen og la den hvile i 15 minutter før du kutter den.
PS: Sliter du med å få all svoren sprø kan du bruke skibrenner, crème brûlée-brenner eller annen blåselampe. Men vær forsiktig, det er fryktelig kort vei fra perfekt til brent!